Szexuális felvilágosítás, azaz ne hagyd magára, mutass inkább utat!


Dr. Rusz Edit     2013-02-27       0 hozzászólás Megosztás:     

Tiszteljük annyira ezt az életkort, hogy a gyerekek olyan szexuális felvilágosítást kapjanak, amely iránytű lehet a felnőtté válásban.

szexuális felvilágosításInformációk a barátoktól

A megfelelő információt megkapja a fiatal a kortárscsoporttól, amely már valamilyen tapasztalati szinten áll. Szívesen felvilágosítja a kevésbé fejlett társakat a lányok és a fiúk tábora, ebben sok az önkéntes vállalkozó, és talán a valóságosan átélt élményeknél még többet is kaphat az érdeklődő.

Szexuális felvilágosítás és az internet

Még több szexuális témával találkozhatnak a fiatalok az interneten, ami tele van szöveggel, képekkel színezett magas szintű (néha talán túlzottan is!) ismertetéssel. Bárki rákattinthat, és máris minden, ami szex, nemiség, az ifjú szeme elé tárul, aki nem győzi kapkodni a fejét, és nem tudja, hogyan azonosítsa a látottakat. Van, aki belefeledkezik a naturális „csodába” (hisz néha még a felnőtt is sűrűbben veszi a levegőt), és van, aki megijed a látottaktól. A fiatal kap egy élményt, de nagyon fontos, hogy a kíváncsiság által késztetett ismeretszerzésből mit visz magával ezek után, és hogy a látottak vajon épülésére vagy érdektelenségére hatnak majd.

Mit tesz az iskola a szexuális felvilágosításért?

Az iskola mint a nevelés legfontosabb bástyája mit tehet, tesz, alkalmas-e arra, hogy a szexuális felvilágosítást időben megadja a gyermekeknek? Sok minden, ami a gyermek életében fontos, adott az iskola keretein belül? A szexuális felvilágosítás mely módszereivel találhatja szemben magát az iskolás?

Állami, minisztériumi szinten született döntés szerint az osztályfőnök, illetve a biológiatanár feladata a szexuális felvilágosítás egy tankönyv által előírt szisztéma alapján. Nem mindig szerencsés, de megoldás, így a fiatalok tájékozódhatnak ebben a témakörben. Sajnos tanáraik nem szakemberek, így nem várható tőlük, hogy a szexológiában jártasak legyenek, és hogy a kommunikáció a szaknak megfelelően történjen. Nehéz a különböző szerepeket változtatni épp az aktuális témának megfelelően. Egyik nap ő a kedves Kati néni, az osztályfőnök, vagy Zoli bácsi, a biológiatanár, aztán pedig belebújik a szexológus szerepébe. Ez kicsit olyan, mintha egy orvos az egyetemi tankönyvekben leírtak szerint akar szívet műteni. De majdnem megoldásnak jó. Még azon is el kell gondolkodni, hogyha jön egy éles kérdés a diáktól, akkor hogyan tud arra korrekt választ adni.

szexuális felvilágosítás

Mit tehet egy szexuálpszichológus?

Jobb és eredményesebb megoldás, ha szakembert hív meg az iskola (nőgyógyász, urológus, gyermekorvos). Az anatómiai, élettani ismeretek átadása a szakemberek részéről igen jó, nagy segítségére van a fiatalnak abban, hogy a különféle történések beköszöntét hogyan élje meg nagyobb trauma nélkül. Az orvosok nyitottak, és nemcsak előadnak, hanem interaktív módon aktivitást is előhívnak az osztályközösségből. A gyerekek tudása gyarapszik, látóköre kiszélesedik.

Ha a legjobb megoldást szeretnénk ajánlani, választani, akkor a gyermekek szexuális felvilágosítására legalkalmasabb a szexológus (orvos vagy pszichológus) végzettséggel rendelkező szakember. Ő napi gyakorisággal foglalkozik ezzel a témával a terápiás ülésekben. Megvan a szókincse, amely nem latin szavakból álló anatómiai fogalmakból áll, és nem is ún. „baba-nyelven” beszél, hanem magyarul.

Dr. Rusz Edit


okleveles klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus

Weboldal megtekintése: www.ruszedit.com

Privát üzenet küldése:

További bejegyzések »

ÚJ HOZZÁSZÓLÁS

* Név:


* Hozzászólás:


* Ellenőrző kód:
Ugrás az oldal tetejére »

Untitled Document
Jozef »
  A nő illata, vagy inkább szaga? Az orális szex ötperces szabálya.

Camila Alan »
  Segítség! Titokban maszturbál a férjem!

Zsolt »
  Maszturbál a feleséged?


csók csábítás szerető szexuális élet szeretkezés orgazmus párkapcsolat pénisz orális szex megcsalás hímvessző udvarlás maszturbálás jó szex szexológus fogamzásgátlás szexuálpszichológus csikló szenvedélyes szerelem kielégülés szex szenvedély fogamzásgátlási módszerek szexjáték jó szerető csikló izgatása hódítás szingli hüvely rusz edit

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

kérdezz-felelek


Aktuális témák

Orgazmushoz vezető út

Szexmegvonással ne büntess!

Unalmassá vált a szex a nejemmel, mit tegyek?

Változatos, újdonságokkal teli szex, feltételek nélkül!

Csikló izgatása izgalommal

Teendők szeretkezés előtt

Hüvlyszárazság jelentkezett nálam, mit tehetek?

Maszturbál a férjem, rosszul érzem magam emiatt...

A kapuzárási pánik lehet hasznos is?

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos fontos tudnivalók

Csók és szájszag, avagy a bedőlt randik eltitkolt okai

Az első menstruáció, azaz nemi érés lányoknál

Casanovák, akik veszélyes vírusokat terjesztenek

Vedd el másét! - azaz szerető kereső

Amikor törik a párkapcsolat mindenki sérül

Nehezen jutok el az orgazmusig, mi lehet az oka?

Szeretsz még?

Skalpvadászat, azaz szex 50 férfival

A korai magömlés tönkretehet egy párkapcsolatot?

A szexet vadászó nők a romantika gyilkosai

További szex bejegyzések »Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook   YouTube  YouTube  RSS


A weboldal a Vénusz Centrum Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat