Amikor törik a párkapcsolat mindenki sérül


Győri Szilvia     2013-09-20       0 hozzászólás Megosztás:     

Petra 3 éve élt párkapcsolatban Lóránttal, amikor úgy érezte, már nem ő az az ember, akivel el tudja képzelni a jövőjét.

párkapcsolatJó ideje tudta már, hogy valami nincs rendben, ám hónapok kellettek, mire megérett a döntés: kimondta, hogy szeretne véget vetni a párkapcsolatnak. Mindketten a húszas éveik elején jártak, még nem éltek együtt, friss diplomás pályakezdők voltak, épp csak elkezdték a dolgozó felnőttek életét. Petránál nem volt új fiú a láthatáron, ám Lóránt mégsem tudta elfogadni, hogy csak úgy kiszerettek belőle, jámbor személyiségét meghazudtolva tajtékzott a dühtől és súlyos dolgokat vágott Petra fejéhez. A lány önbizalma, női önérzete pillanatok alatt romokban hevert.

A szakítás az egyik leggyakoribb párkapcsolati krízis. Egy párkapcsolat befejezése akkor a legkritikusabb, ha az egyik fél még nem kezdett el leválni a kapcsolatról, abszolút váratlanul éri a másik bejelentése, és nem is készült fel a változásokra és annak következményeire. Minden életkorban fájdalmas egy szakítás, de fiatalabb korban ez a válság az egész személyiségre hathat, a férfi és női szerep még nagyon labilis, az önbizalom sérülékenyebb, és elhatalmasodhat a megalázottság érzése is. Ebben a korban nem igazán van még kompenzáló terület, mint például a stabil anyagi háttér vagy a karrier.

Annak is fáj, aki szorgalmazza a kapcsolat felbontását

Ne higgyük, hogy a szakítás csak annak fáj, akit faképnél hagynak. Ugyanúgy veszteségélmény mindkét fél számára, hiszen közösen veszítik el az intimitást, egymás társaságát, a megszokott programokat, a másik által megismert barátokat, stb.

Az elhagyott fél veszteségélménye viszont mindig nagyobb lesz, hiszen ezen felül még az önértékelése is csorbát szenved, megrendül a saját vonzerejébe vetett hite, sőt, a valakihez való tartozás élményét is elveszíti a kapcsolatával együtt, a magány elviselése is próbára teszi. Sok esetben felmerül a megcsalás vagy egy szerető megjelenésének lehetősége, még akkor is, ha ez nem felel meg a valóságnak.

Kevesen képesek egy ilyen helyzetben higgadtan és okosan viselkedni, és ezen felül a hibáikból tanulni. Sokszor megjelenik a düh, az agresszió, ezzel együtt pedig megtörténik a párkapcsolat múltjának torzítása: nem is volt hozzám való, nem is volt elég okos, szép, csinos, stb.

párkapcsolat

Mi segíti a kilábalást?

A válságból való kilábalásban sokat segít, ha az élet egyéb területein vannak sikerélmények (tanulmányok, munka, sport), és persze fontos, hogy támaszt tudjon nyújtani a család vagy a barátok. Ezért érdemes odafigyelni, hogy ha épp egy szakítás miatt vagyunk krízisben, tudatosan keressük minimum egy olyan ember társaságát, aki meghallgat és megért bennünket. Még csak arra sincs szükség, hogy tanácsot adjon, épp elég, ha empatikus és társas támaszt nyújt, amikor elesettek vagyunk.

Győri Szilvia


szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus

Weboldal megtekintése: www.gyoriszilvia.hu

Privát üzenet küldése:

További bejegyzések »

ÚJ HOZZÁSZÓLÁS

* Név:


* Hozzászólás:


* Ellenőrző kód:
Ugrás az oldal tetejére »

Untitled Document
Jozef »
  A nő illata, vagy inkább szaga? Az orális szex ötperces szabálya.

Camila Alan »
  Segítség! Titokban maszturbál a férjem!

Zsolt »
  Maszturbál a feleséged?


csók csábítás szerető szexuális élet szeretkezés orgazmus párkapcsolat pénisz orális szex megcsalás hímvessző udvarlás maszturbálás jó szex szexológus fogamzásgátlás szexuálpszichológus csikló szenvedélyes szerelem kielégülés szex szenvedély hüvely rusz edit fogamzásgátlási módszerek szexjáték jó szerető csikló izgatása hódítás szingli

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

kérdezz-felelek


Aktuális témák

Orgazmushoz vezető út

Szexmegvonással ne büntess!

Unalmassá vált a szex a nejemmel, mit tegyek?

Változatos, újdonságokkal teli szex, feltételek nélkül!

Csikló izgatása izgalommal

Teendők szeretkezés előtt

Hüvlyszárazság jelentkezett nálam, mit tehetek?

Maszturbál a férjem, rosszul érzem magam emiatt...

A kapuzárási pánik lehet hasznos is?

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos fontos tudnivalók

Csók és szájszag, avagy a bedőlt randik eltitkolt okai

Az első menstruáció, azaz nemi érés lányoknál

Casanovák, akik veszélyes vírusokat terjesztenek

Vedd el másét! - azaz szerető kereső

Amikor törik a párkapcsolat mindenki sérül

Nehezen jutok el az orgazmusig, mi lehet az oka?

Szeretsz még?

Skalpvadászat, azaz szex 50 férfival

A korai magömlés tönkretehet egy párkapcsolatot?

A szexet vadászó nők a romantika gyilkosai

További szex bejegyzések »Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook   YouTube  YouTube  RSS


A weboldal a Vénusz Centrum Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat