Megcsalt! Hogyan tovább? (I. rész)


Győri Szilvia     2013-04-09       0 hozzászólás Megosztás:     

Laci és Zsófi az együtt töltött évek során eltávolodtak egymástól.

megcsalásAlapjában véve nincs ezzel gond, hiszen minden kapcsolatban vannak olyan időszakok, amikor érzelmileg már nem feltétlen olyan szoros a kapocs, mint az elején, csakhogy ezen mindkét fél tud dolgozni; a tartós kapcsolatért pedig kölcsönösen kell tenni. De sem Laci, sem Zsófi nem lépett, beleszürkültek a hétköznapokba, egyre kevesebb lett az intimitás kettejük között, majd Lacinak néhány hete lett valakije. Zsófi még nem tudja. De mi lesz, ha egy nap minden kiderül? Egyáltalán Zsófinak meg kell-e tudnia mindezt?

A hűség kérdése nagyon kényes téma, pengeélen mozognak a határvonalak, hogy kinél mi fér bele, és mi számít már megcsalásnak egy kapcsolatban. A hűség lényege valamiféle elkötelezettség. Bármilyen feltételekkel kötelezzük el magunkat, egy bizonyos: az adott feltételek keretei között ez felelősséget jelent.

Nem mindegy, hogyan történik a megcsalás

Ha egy párkapcsolatból az egyik vagy mindkét fél kitekintget, annak oka van és az esetek többségében mindkét fél nyakig benne van.
Akkor is más a történet megítélése, ha csak úgymond egy egyéjszakás kalandról van szó, és akkor is, ha egyfajta szeretői viszony alakul ki, hiszen ez már nem csak a puszta szexről szól, hanem kialakul egy érzelmi oldal és bizonyos fokú elköteleződés is, ami hosszabb távon valódi kockázatot jelenthet a báziskapcsolatra.

Miért is lehetnek hasznosak a külső kapcsolatok?

A megcsalás akkor következik be, amikor az ember úgy érzi, hogy ez olyan dolgokat tud nyújtani, amire ugyan szüksége van, de a meglévő kapcsolatában ezt nem, vagy csak részben kapja meg. Egy külső kapcsolat legfőbb előnye a „különlegesebb” igények kielégítse mellett az, hogy elősegítheti emberi fejlődést, a képességek teljesebb kibontakozását. Újra lehet élni egy kapcsolat kezdeti szakaszát, a szenvedélyes csókokat, az udvarlást.
Az is egyfajta előny, hogy a harmadik fél által új szemmel láthatja az ember saját problémáit és azok megoldását. Ezáltal, például, a hivatalos partnernek sem kell olyasmivel mélyebben foglalkoznia, amiben feltehetően úgysem tudna különösebben segíteni. Továbbá az is lehet előny, hogy a külső kapcsolatban szerzett tapasztalatok által a partner megértéséhez is közelebb tudunk kerülni. Mivel akaratlanul is össze lesz hasonlítva a partner és a harmadik fél, ez abban is segíthet, hogy a hivatalos partnerre egészen új szemmel tudjunk tekinteni. Persze nagyon kell ügyelni arra, hogy viszonylag tárgyilagosak tudjunk maradni.

Mit tegyünk, ha nem derül ki a megcsalás?

A kevésbé fájdalmas eset az, amikor nem derül ki, majd le is zárul a hűtlen időszak (ez szólhat akár egyetlen éjszakára is). Ilyenkor az embernek a saját bűntudatával kell megküzdenie, már ha van neki, és tudnia kell felelősséget vállalni a tetteiért, saját magában helyretenni a történteket. Semmiképp se terheljük partnerünket és a kapcsolatunkat azzal, hogy színt vallunk utólag. Ez csak arról szólna, hogy a saját lelkiismeretünkön könnyítsünk, de sokat ártanánk vele a partnerünknek és a közös jövőnknek. Sajnos ebben az esetben is az az elv működik, hogy amit nem tud, az nem fáj.

jó szerető

Mi történik, ha kiderül a megcsalás?

Ha kiderül a megcsalás, akkor már sokkal összetettebb a helyzet. Ilyenkor a megcsalt fél részéről óriási bizalomvesztés történik, amit csak nagyon kemény munkával lehet bizonyos fokig helyreállítani, de az eredeti állapotba már lehetetlen visszahozni. Ekkor a kapcsolat krízisbe kerül. Fájdalom, csalódottság, undor, kétségbeesés, bizalom és önbizalom vesztés, akár szégyenérzet is jelentkezhet. Sebek vagy törés nélkül semmiképp sem lehet megúszni.
Természetesen a hűtlenség fényre derülése úgy is hathat a másik félre, hogy képtelen elfogadni és feldolgozni a történteket, majd szakítás lesz a vége. Ennek a kockázatát és a következményeit a hűtlen félnek vállalnia kell.
Viszont ha a pár úgy dönt, hogy együtt marad, akkor nem szabad abba a hibába esni, hogy pontosan ugyanazt szeretnék visszaállítani, ami a krízis előtt volt, hiszen ez lehetetlen. De új alapokra lehet helyezni a kapcsolatot. Ehhez azonnal le kell zárni a szeretői viszonyt, a másik félnek pedig el kell jutni a megbocsátásig.

Hogyan lehet egy megcsalás után talpra állítani egy kapcsolatot? Következő cikkünkből kiderül!

Győri Szilvia


szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus

Weboldal megtekintése: www.gyoriszilvia.hu

Privát üzenet küldése:

További bejegyzések »

ÚJ HOZZÁSZÓLÁS

* Név:


* Hozzászólás:


* Ellenőrző kód:
Ugrás az oldal tetejére »

Untitled Document
Jozef »
  A nő illata, vagy inkább szaga? Az orális szex ötperces szabálya.

Camila Alan »
  Segítség! Titokban maszturbál a férjem!

Zsolt »
  Maszturbál a feleséged?


csók csábítás szerető szexuális élet szeretkezés orgazmus párkapcsolat pénisz orális szex megcsalás hímvessző udvarlás maszturbálás jó szex szexológus fogamzásgátlás szexuálpszichológus csikló szenvedélyes szerelem kielégülés szex szenvedély fogamzásgátlási módszerek szexjáték jó szerető csikló izgatása hódítás szingli hüvely rusz edit

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

kérdezz-felelek


Aktuális témák

Orgazmushoz vezető út

Szexmegvonással ne büntess!

Unalmassá vált a szex a nejemmel, mit tegyek?

Változatos, újdonságokkal teli szex, feltételek nélkül!

Csikló izgatása izgalommal

Teendők szeretkezés előtt

Hüvlyszárazság jelentkezett nálam, mit tehetek?

Maszturbál a férjem, rosszul érzem magam emiatt...

A kapuzárási pánik lehet hasznos is?

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos fontos tudnivalók

Csók és szájszag, avagy a bedőlt randik eltitkolt okai

Az első menstruáció, azaz nemi érés lányoknál

Casanovák, akik veszélyes vírusokat terjesztenek

Vedd el másét! - azaz szerető kereső

Amikor törik a párkapcsolat mindenki sérül

Nehezen jutok el az orgazmusig, mi lehet az oka?

Szeretsz még?

Skalpvadászat, azaz szex 50 férfival

A korai magömlés tönkretehet egy párkapcsolatot?

A szexet vadászó nők a romantika gyilkosai

További szex bejegyzések »Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook   YouTube  YouTube  RSS


A weboldal a Vénusz Centrum Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat