Korai magömlés: Mi számít túl koránnak?


Oszkó Zsuzsanna     2013-02-15       0 hozzászólás Megosztás:     

Gábor 26 éves, jól szituált, értelmes, jóképű fiatal fiú. Félszegen ül velem szemben, mikor elkezdünk beszélgetni.

korai magömlésNehezen beszél arról, hogy a barátnőjével a szex nem működik jól. Nehezen mesél arról, hogy túl korán elmegy, azelőtt, hogy a barátnőjét kielégíthetné. És ez a túl korán a baj.

Gábor csak egy a sok olyan fiatal közül, akik azzal a problémával keresnek fel, hogy túl korán következik be a magömlés egy szeretkezés során.  Vagyis elmondásuk szerint korai magömlésben szenvednek.

De mit is jelent igazából, hogy túl korán? Nézzünk néhány tapasztalatot:

Péter (25 éves) úgy érezte, hogy a behatolást követő 3-4 perc alatt már kielégül. Tamás (28 éves) szerint a 2 perc már korai magömlésnek minősíthető. András (22 éves) pedig az 5 percet keveselli. István (20 éves) 1 perc után nem tud megálljt parancsolni a péniszének.

És nézzük a tényeket:

Nagyon fontos szót ejteni arról, hogy a mai világunkban a felgyorsult / azonnali fogyasztásra törekszünk. Például ha éhes vagyok, azonnal bekapok egy hamburgert. Ha szexis fehérneműben libbenek el a pasim előtt, azonnal merevednie kell a péniszének. Ha szeretkezem a párommal, csakis akkor élvezetes és jó a szex, ha orgazmussal jár. Ezeknek az elvárásoknak nehéz megfelelni és ezek az elvárások szülik többnyire a szexuális diszfunkciókat. De ha túl korán megy el a férfi, az már probléma?

Rengeteg kutatást végeztek arról, hogy mi minősíthető korai magömlésnek. Voltak, akik szerint kevesebb, mint egy perccel a vaginába való behatolást követő idő korai. Másoknál a kritérium másfél vagy két perc volt. Egy a ’40-es években végzett felmérés (Kinsey) alapján a férfiak 3/4-e szexuális aktusaik több mint fele során a behatolástól számított 2 percben belül ejakulálnak. Viszont az idő szubjektív tényező, így hacsak nem stopperrel mérik, igazán nehéz megállapítani, hogy maga a tényleges idő rövid, vagy csak annak az érzete!

Tehát akkor mi is a korai magömlés?

A WHO és az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint nem az idői faktor számít a korai magömlés diagnosztizálásában, hanem a megfelelő ejakulációs kontroll hiánya azzal a kitétellel, hogy a férfi azelőtt kielégül, mielőtt ő azt vágyná. Lehet ez 10 perc, 1 perc, 5 perc, ha a kontroll nem megfelelő és azelőtt megtörténik a magömlés, mielőtt a férfi azt szeretné.

A korai magömlés kialakulásának hátterében két orientáció figyelhető meg. A fizikai oldalt tekintve alacsony pénisz cirkuláció/véráramlás, hormonális problémák, gyógyszer mellékhatások lehetnek az okozók. Ezeket mindenképpen szakorvossal érdemes kivizsgáltatni. A pszichológiai háttér során pedig említhető többek között gyermekkori élmény, családi miliő, nőkkel kapcsolatos élmények, érzetek, félelmek. De leginkább az tapasztalható, hogy ezeknek a férfiaknak erős késztetésük van arra, hogy minél jobb szeretők legyenek, és az esetleges csalódás miatt frusztrálódnak. Ezeket a háttereket szexuálpszichológussal javasolt feltárni.

Úgy gondolom, azzal alapvetően nincs gond, ha valaki jobb szeretővé akar válni az ágyban. Tegyen is azért, hogy önmagának és a párjának is örömet okozzon. És ahhoz, hogy élvezetes legyen az együttlét, igenis gyakorolni kell, változtatni, figyelni a saját és a másik igényeit, élményeit, érzéseit. Kell egyfajta tudatosság ebben, egyfajta egészséges szexuális kontroll, amely segíthet az élvezetek fokozásában. Azonban nem szabad túlzásokba esni. Ha túl sokat várunk el magunktól, ezt a kontrollt kiengedjük a kezünkből, vagy túlzottan fogjuk a kezünkben, megjelennek a problémák (korai magömlés, vaginizmus, szexuális vágy csökkenése).

korai magömlés

Mit tehetsz, ha mégis túl korainak érzed a magömlést?

Először is próbáld az emiatti szorongást csillapítani, leküzdeni. Beszélgess pároddal, hogy valójában mit is vár tőled. Lehet, hogy ő neki nem is probléma, amit te annak élsz meg.

Fogadd el, hogy nem az idő számít, hanem az, hogy élvezheted a párod testét, látványát, örömet okozhatsz neki az érintéseddel, a tudásoddal (értem itt száj, ujjak). Ne a mindenkori orgazmus legyen a cél, hanem a minőségi erotikus együttlétben töltött percek.

Próbálj meg behatolás során arra koncentrálni, hogy „élvezetes lesz a szex”, ahelyett, hogy „minél tovább kell bírnom”! És törekedj a kudarcokat nem annak megélni, hanem tanulj belőlük. Ha korábban elmentél, na bumm. Létezik egyéb lehetőség, hogy a párodnak és önmagadnak is kielégülést okozz.

És miben lehet a párod a segítségedre?

Türelem és elfogadás. Ne okozz plusz feszültséget a pasiban azzal, hogy megdorgálod. Inkább koncentrálj te is arra, hogy a szex egyéb részeit kiélvezzétek (simogatás, petting, orális kényeztetés). Segíts neki az elfogadásban, ne támassz nagy elvárásokat. És ne hagyd el, ha szereted.

Te mit gondolsz, mennyi a túl korán? Volt-e már ebből problémád?

Oszkó Zsuzsanna


szexuálpszichológus

Weboldal megtekintése: www.szexhelp.hu

Privát üzenet küldése:

További bejegyzések »

ÚJ HOZZÁSZÓLÁS

* Név:


* Hozzászólás:


* Ellenőrző kód:
Ugrás az oldal tetejére »

Untitled Document
Jozef »
  A nő illata, vagy inkább szaga? Az orális szex ötperces szabálya.

Camila Alan »
  Segítség! Titokban maszturbál a férjem!

Zsolt »
  Maszturbál a feleséged?


csók csábítás szerető szexuális élet szeretkezés orgazmus párkapcsolat hímvessző udvarlás pénisz orális szex megcsalás maszturbálás jó szex szexológus szenvedélyes szerelem kielégülés fogamzásgátlás szexuálpszichológus csikló szex szenvedély jó szerető csikló izgatása hódítás szingli hüvely rusz edit fogamzásgátlási módszerek szexjáték

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

kérdezz-felelek


Aktuális témák

Orgazmushoz vezető út

Szexmegvonással ne büntess!

Unalmassá vált a szex a nejemmel, mit tegyek?

Változatos, újdonságokkal teli szex, feltételek nélkül!

Csikló izgatása izgalommal

Teendők szeretkezés előtt

Hüvlyszárazság jelentkezett nálam, mit tehetek?

Maszturbál a férjem, rosszul érzem magam emiatt...

A kapuzárási pánik lehet hasznos is?

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos fontos tudnivalók

Csók és szájszag, avagy a bedőlt randik eltitkolt okai

Az első menstruáció, azaz nemi érés lányoknál

Casanovák, akik veszélyes vírusokat terjesztenek

Vedd el másét! - azaz szerető kereső

Amikor törik a párkapcsolat mindenki sérül

Nehezen jutok el az orgazmusig, mi lehet az oka?

Szeretsz még?

Skalpvadászat, azaz szex 50 férfival

A korai magömlés tönkretehet egy párkapcsolatot?

A szexet vadászó nők a romantika gyilkosai

További szex bejegyzések »Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook   YouTube  YouTube  RSS


A weboldal a Vénusz Centrum Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat