A féltékenység is egyfajta szenvedély


Győri Szilvia     2013-03-08       0 hozzászólás Megosztás:     

Ki ne ismerné a féltékenység zöld szemű szörnyét?

„Hol voltál? Hová mész? Mikor jössz? Kivel voltál? Miért nem vetted fel a telefont?”

féltékenység gyógyításaIsmerősen csengnek ezek a kérdések, ugye? Ha nem is közvetlenül, de a környezetünkben, biztosan tapasztalhatunk hasonlókat. És ezek még csak a féltékenység enyhébb fokozatait mutatják.
Biztosan veled is előfordult már, hogy nem tudtál parancsolni az érzéseidnek, sem a gondolataidnak, és elöntött a féltékenység. Amíg kordában tudod tartani és nem lesz belőle valódi szenvedély, addig aggodalomra nincs okod.

A szenvedély viszont már egy olyan lelkiállapot, ahol a viselkedést egy minden másnál fontosabbá váló szükséglet döntően befolyásolja.

A féltékenység a szeretet fokmérője lenne?

Sokak szerint a féltékenység annak a mutatója, hogy igazán szeretjük a párunkat és valójában ez szükséges tényező egy párkapcsolatban. Pedig sok másfajta kapcsolatban is előfordul: szülők és gyerekek, testvérek, osztálytársak, munkatársak, sporttársak, stb. Ezt tehát nem szabad összekeverni a birtoklási vággyal. A kizárólagos birtoklás igénye a féltékenység egyik alapvető motívuma. Viszont ez egyáltalán nem a szeretet és szerelem jele. Aki a partnere kizárólagos birtoklására törekszik, az tulajdonképpen attól fél, hogy veszít, vagy alul marad a lehetséges versenytársakkal szemben, akik el akarják venni a jogos tulajdonát. Ez pedig csökkent önbizalomra utal. Egy érett, önálló embernek viszont nem lehet lételeme a féltékeny összehasonlítás. Sem a szerelem, sem a házasság vagy bármilyen párkapcsolati kötelék nem hatalmaz fel senkit a partnere kisajátítására vagy kvázi tulajdonba vételére. Ezt mindig fontos szem előtt tartani.

Amikor a féltékenységet gyógyítani kell

A féltékenységnek vannak erősebb fokozatai is, ami már nem csak a számonkérésekből áll. Sokan feltételezik, hogy a partnerük hazudik, alkalomadtán megcsalja őket vagy szeretőt tart, aminek persze nem mindig van alapja, és ez erőteljesen mérgezi a bizalmat. Ezzel együtt már kezdődnek a nyomozgatások, a mobil hívás vagy üzenet listájának átbogarászása, leskelődés, esetleg másoktól való kérdezősködés. A férfiaknál jellemző, hogy a partner ruházkodását, sminkhasználatát korlátozzák, az rafináltabbak ezt ügyesen meg is ideologizálják, például, azzal, hogy ne legyen erkölcstelen, vagy szimplán azt mondják, hogy egyes ruhadarabok nem állnak jól. Előfordul az is, hogy a partner kapcsolatait a féltékeny fél elkezdi leépíteni, nem engedi, hogy közös programokat szervezzen a barátaival vagy akár a kapcsolattartást is megtiltja. A nagyon elvakult féltékenység pedig fizikai bántalmazásba, extrém esetekben gyilkosságba is torkollhat.

féltékenység gyógyítása

Fontos tehát felismerni, ha a féltékenység már veszélyes szenvedéllyé vagy szenvedélybetegséggé vált és merni kell szakember segítségét kérni! A terhessé váló féltékenység gyógyítható.

Mit tegyél, ha féltékeny a párod?

Ha a partnereden a féltékenység enyhébb jeleit észleled, próbáld ki azt, hogy egy időre kicsit a tükörképe leszel. Legyél aktívabb a kérdezősködésben, érdeklődj, merre járt, mit csinált, kivel volt, látványosan nézz rá a mobiljára, ha valaki hívja vagy kérdezd meg, kivel beszélt, stb. Azokat a stratégiákat használd, amiket ő is csinál, viszont téged már többnyire bosszantanak. De ne ess át a ló túloldalára, ezt sem szabad túlzásba vinni. Csak olyan mértékben érzékeltesd vele ezeket, hogy hiteles tükörképe legyél.

Te voltál már túlzottan féltékeny?

Győri Szilvia


szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus

Weboldal megtekintése: www.gyoriszilvia.hu

Privát üzenet küldése:

További bejegyzések »

ÚJ HOZZÁSZÓLÁS

* Név:


* Hozzászólás:


* Ellenőrző kód:
Ugrás az oldal tetejére »

Untitled Document
Jozef »
  A nő illata, vagy inkább szaga? Az orális szex ötperces szabálya.

Camila Alan »
  Segítség! Titokban maszturbál a férjem!

Zsolt »
  Maszturbál a feleséged?


csók csábítás szerető szexuális élet szeretkezés orgazmus párkapcsolat pénisz orális szex megcsalás hímvessző udvarlás maszturbálás jó szex szexológus fogamzásgátlás szexuálpszichológus csikló szenvedélyes szerelem kielégülés szex szenvedély fogamzásgátlási módszerek szexjáték jó szerető csikló izgatása hódítás szingli hüvely rusz edit

Összes cimke megjelenítése/elrejtése »

kérdezz-felelek


Aktuális témák

Orgazmushoz vezető út

Szexmegvonással ne büntess!

Unalmassá vált a szex a nejemmel, mit tegyek?

Változatos, újdonságokkal teli szex, feltételek nélkül!

Csikló izgatása izgalommal

Teendők szeretkezés előtt

Hüvlyszárazság jelentkezett nálam, mit tehetek?

Maszturbál a férjem, rosszul érzem magam emiatt...

A kapuzárási pánik lehet hasznos is?

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos fontos tudnivalók

Csók és szájszag, avagy a bedőlt randik eltitkolt okai

Az első menstruáció, azaz nemi érés lányoknál

Casanovák, akik veszélyes vírusokat terjesztenek

Vedd el másét! - azaz szerető kereső

Amikor törik a párkapcsolat mindenki sérül

Nehezen jutok el az orgazmusig, mi lehet az oka?

Szeretsz még?

Skalpvadászat, azaz szex 50 férfival

A korai magömlés tönkretehet egy párkapcsolatot?

A szexet vadászó nők a romantika gyilkosai

További szex bejegyzések »Csatlakozz hozzánk Te is:

Facebook   YouTube  YouTube  RSS


A weboldal a Vénusz Centrum Kft tulajdona. © Minden jog fenntartva. Adatvédelmi Nyilatkozat | Kapcsolat